De verwarrende wereld van gezonde voeding
Gezonde voeding
De laatste tijd bemerk ik een omslag in wat de supermarkten aanbieden als gezonde voeding. Ineens duiken er producten op met de benaming "raw food". En ook hoor ik steeds meer mensen het hebben over "speltbrood". Nee, tarwe is uit, spelt is in.
Daar waar het Voedingscentrum nog steeds de schijf van vijf promoot, zie je dat de consument anders wil. Men wil terug naar de natuur, naar de oervoeding van vroeger. Maar is ons lichaam daar wel op berekend?
Welke voeding is gezond voor mij?
De laatste tijd ben ik wat aan het spelen met mijn eten. Dat wil zeggen, uitproberen. Wat valt goed en wat niet? Waar val ik van af en waar kom ik nu juist van aan? Dat gewoon brood niet echt goed valt weet ik al een tijdje, dus probeer ik speltbrood. En ik moet zeggen dat dat wel iets beter bevalt.
Ook heb ik geprobeerd weinig koolhydraten te gebruiken, maar wel zonnepitten, pompoenpitten, cranberry's, moerbeien en dergelijke te nemen. En een handje amandelen op zijn tijd, voor de stoelgang. Ook dat leverde niet echt een super resultaat.
Wat eerst goed leek te gaan was het Vastendieet. Ik nam alleen voeding tot me gedurende vijf uur per dag. Ik mocht dan in die vijf uur alles eten. Hier viel ik best wel van af, maar mijn lichaam kon dit dieet ook niet heel goed verdragen. Eerst 19 uur lang niets eten, alleen water, thee of zwarte koffie drinken en daarna vijf uur lang alles eten en drinken wat ik wilde. Helaas werd ik een uurtje nadat ik startte met eten bestraft met een aanval van buikloop en dat dagelijks. Dus dat was ook niks.
Calorieën tellen, daar had ik een appje voor. Lekker makkelijk, maar ik ging steeds minder eten. Ik werd bang om calorieën te nemen. Ik mocht 1900 calorieën op een dag om in een rustig tempo af te vallen, maar ik ging steeds minder eten, want ik wilden het zo laag mogelijk houden. Heel raar eigenlijk. Ik begon natuurlijk veel te hard af te vallen.
Diëten is verwarrend
Diëten in deze tijd is maar moelijk hoor! Wat is nou gezonde voeding en wat niet? Ik snap wel dat allerlei toevoegingen niet goed zijn en doe ook het liefst boodschappen bij de Ekoplaza, maar dat is nogal duur. Ik ga binnenkort maar weer eens starten met heel koolhydraatarm eten, hier val ik altijd goed mee af en mijn buik zegt me dat het voor mij gezond is, ondanks dat veel mensen beweren dat koolydraatarm helemaal niet gezond voor je zou zijn met al dat vlees en vet.
Maar voor mij werkt het, ik ga dus binnenkort weer eens mijn koolhydraatarme recepten opduikelen:
- Lijnzaadcrackers
- Brownies van amandelmeel
- Rookkaascrackers
- Groenteomeletten
- Knolraapfrites
Reacties
Een reactie posten