Stevia, lekker gezonde zoetigheid



Bijna iedereen is verzot op zoet. Van suiker is inmiddels bekend dat het ongezond is. Niet alleen gewone suiker, maar ook glucosestropen, maïsstropen en zoetstoffen blijken ongezond. Stevia is een nieuw zoetmiddel, wat in 2011 in Nederland is goedgekeurd als zoetstof. Wat is er zo bijzonder aan Stevia?

Stevia, een heel zoet plantje
Het bijzondere aan Stevia is dat het van een heel zoet smakend plantje wordt gemaakt. Van dit plantje kunnen de blaadjes gedroogd worden en als zoetmiddel gebruikt worden in bijvoorbeeld koffie en thee.   Dat is Stevia in de natuurlijke en pure vorm. Het smaakt van nature zoet en licht bitter. 

Stevia, de zoetstof
Er wordt inmiddels veel propaganda gemaakt voor de zoetstof Stevia. Verschillende bekende merken gebruiken dit zoetmiddel al in hun producten. Bijvoorbeeld Arla, Appelsientje, Coca-Cola en Cavalier. Heerlijk toch, zo'n gezond zoetmiddel? 

Toch zet ik mijn vraagtekens hierbij. Stevia heeft een natuurlijke oorsprong, maar suiker ook. Voordeel van Stevia is dat het zeer weinig calorieën bevat, in tegenstelling tot suiker. Maar om van het plantje Stevia een zoetstof te krijgen, gaat daar een ingewikkeld raffineringsproces aan vooraf. We hebben het dus over een bewerkt voedingsmiddel. Veel mensen kunnen niet goed tegen geraffineerde suiker, wellicht is ook de geraffineerde stevia niet gezond voor hen. 

Daarnaast kwam ik tot de conclusie, toen ik in de winkel een pot Stevia zoetstof wilde kopen, dat deze poederzoetstoffen helemaal niet volledig uit de zoetstof Stevia is vervaardigd, maar dat het hoofdbestanddeel een andere zoetstof is. Ik had bijvoorbeeld een pot Stevia van Natrena waar, schrik niet, welgeteld 3% Stevia in blijkt te zitten! Het overige bestanddeel is Maltodextrine. Een zoetstof die al sinds jaar en dag aan allerlei producten wordt toegevoegd. 

Stevia, ik wacht er nog even mee!
Zelf kan ik niet tegen geraffineerde suiker en gebruik ik uit nood zoetstoffen. Maar teveel hiervan is ook niet gezond. Ik had een beetje de hoop dat Stevia de oplossing was, maar op dit moment wacht ik er nog even mee of ik ga op zoek naar een leuk Stevia plantje voor in mijn vensterbank. Dan kan ik de blaadjes drogen en zeker weten dat ik een echt, natuurlijk zoetmiddel in mijn koffie heb!

Reacties

Populaire posts